VIDENDELING: – se videoerne: Bedre vejsikkerhed gennem brug af eye-tracking

Generelt om filmene
Videofilerne kan bruges i undervisningen af lastbilchauffører eller andre trafikanter. Alle videoer er ledsaget af et spørgsmål til overvejelse og diskussion. Ingen af videoerne skal ses som et udtryk for den korrekte måde at køre lastbil på, men er tænkt som illustrationer af, hvad nogle chauffører gør, når de gennemkører forskellige trafiksituationer. Målet med filmene er blandt andet at gøre alle trafikanter klogere på, hvad visuel opmærksomhed i trafikken betyder for sikkerheden. 

Videofilerne er lavet af Afdelingen for Anvendt Psykologi hos FORCE Technology i projektet ”Bedre trafiksikkerhed gennem brug af psykologiske teknologier” gennemført i 2017 med finansiering fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Videoerne er optaget med kursister i førersædet og instruktører på passagersædet fra hhv. TEC Hvidovre og Selandia Slagelse ved brug af eye-tracking udstyr (Tobii Pro Glasses 2) og efterfølgende redigering. Den gule plet, der ses på filmene er selve eye-tracking brillernes registrering af chaufførernes fokuspunkt rundt i synsfeltet. Jo større den gule plet bliver, jo længere tid har chaufføren holdt sit blik på det pågældende sted. Det er normalt, at blikket forekommer uroligt (skifter position med korte mellemrum).

Alle deltagere har accepteret at deltage anonymt. Lyden af samtaler er derfor erstattet med undertekster og enkelte ansigter er sløret. 

Der er benyttet to grupper af chauffører: En gruppe under uddannelse og en gruppe, der har flere års erfaring og som er på ”Efteruddannelse for Godschauffører”. Enkelte film med (erfarne) buschauffører forekommer også. I de tilfælde, hvor chaufføren er under uddannelse, er der gjort opmærksom herpå i indledningen.

Projektansvarlig er Afdelingen for Anvendt Psykologi, FORCE Technology